OTEVÍRACÍ DOBA

Zahradnictví u Kopřivů
Šebrov 105

tel: +420 725 914 686
podrobný kontakt

otevřeno každý den
od 8:00 do 18:00

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

Přidejte si nás na Facebook

Vyhledávání

ŘEZANÉ KVĚTINY

ODBĚR NOVINEK

Pokud máte zájem získávat nejnovější informace z našeho zahradnictví přímo do Vašeho emailu, přihlaste se
k odběru novinek
.

KVĚTINY DO FIREM

KVĚTINY DO FIREM A KANCELÁŘÍ SEZÓNNÍ DEKORACE DO INTERIÉRŮ

ESHOP

Máte to daleko do zahradního centra ? Nakupujte u nás online v pohodlí Vašeho domova.

Recepty z Dýňových slavností v Šebrově 2014

Recepty na skvělé dýňové speciality od Wellness Kuřim, které jste měli možnost ochutnat u nás o tomto víkendu:

Křížaly z dýní

Suroviny: 1 kg dýně, 2 ks hřebíček, 2 l voda, 1 ks skořice, 600 g cukr, 1/2 ks citrón, 200 ml ocet, 500 ml voda, 3 kuličky nové koření, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Přes noc necháme odležet v nálevu ze 2 l vody a octa. Druhý den vodu slijeme, můžeme ještě propláchnout. K dýni přidáme cukr, vanilkový cukr, šťávu z citronu, všechno koření a zalijeme 500 ml vody. Vaříme, než dýně zesklovatí. Vodu slijeme a necháme vychladnout. Sušíme podle toho, jak má kdo rád.

Pomazánka z dýně s pažitkou a křenem

Suroviny: 250 g nahrubo nastrouhané dýně, 1 menší cibule nakrájené nadrobno, 200 g pomazánkového másla s křenovou příchutí, 2 lžíce Křeníku/nebo 1 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu, 50 g másla, 4 lžíce majonézy, 2 velké hrsti nakrájené pažitky, sůl a mletý pepř podle potřeby, 2 velké prolisované stroužky česneku

Postup přípravy receptu: Do kastrolu na rozehřáté máslo dáme nastrouhanou dýni, osolíme, zakápneme 3 lžícemi vody a 8 minut za stálého míchání restujeme. Poté dáme vychladit. Pomazánkové máslo ušleháme s majonézou a společně s pažitkou, cibulí, česnekem a křenem přidáme k dýni. Vše důkladně promícháme, podle potřeby dochutíme a dáme alespoň na hodinu do lednice. Vychlazenou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem.

Dýňová pomazánka s chilli a citronem

Suroviny: 300 g dužiny z dýně (může být jakákoliv oblíbená odrůda), 1/2 lžičky najemno nasekaného chilli, 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, šťávu z jednoho citronu, 40 g másla, na plátky, sůl a pepř

Postup přípravy receptu: Dýni nakrájejte na větší kusy a dejte ji péct do rouby vyhřáté na 200 stupňů do doby, než změkne. Bude to trvat tak půl hodiny, možná trošku déle. Ještě teplou dýni přesuňte do hlubokého talířku a tam ji rozmačkejte vidličkou. Na pánev (tu na smažení) si dejte máslo a nechte ho rozpustit. Na másle si pěkně do zlatohněda osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Ještě teplou osmaženou cibuli vlijte i s máslem k rozmačkané dýni a spojte vidličkou. Dochuťte chilli a citronem a případně solí a pepřem.

Dýňová polévka

Suroviny: 1 menší dýně, 1 cibule, 1l vody a 2 bujony (nebo 1l dobrého vývaru), 2–3 lžičky hl. mouky a 1/2 skleničky vody (jíška), 1/2 12% šlehačky, sůl, pepř, tymián

Postup přípravy receptu: Oloupeme a vydlabeme dýni, kterou poté nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem a necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Do vody dáme dle chuti muškátový květ a sůl. Až dýně změkne, dáme do vody bujony a rozmixujeme do hladka, necháme chvilinku probublávat. Potom přidáme jíšku, smetanu a zbylé koření dle chuti, necháme projít varem a je to.

Dýňová buchta s citronovou polevou

Suroviny: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 50 g kokosu, 1 prdopeč, 2 hrnky polohrubé mouky, 400 g cukety nebo dýně nastrouhané na velké nudličky, 3 ČL skořice

Postup přípravy receptu: Vše smícháme, nalijeme na plech a pečeme. Po vychladnutí polijeme citronovou polevou.

Dýňové zelí

Suroviny: 1/2 dýně Hokkaidó, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, kmín, máslo, sůl, cukr, ocet – podle chuti

Postup přípravy receptu: Dýni oloupeme ( nemusíme ) a nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme a přidáme dýni. Osolíme, okmínujeme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Dochutíme podle chuti cukrem a octem.

Dýňový juice

Suroviny: Dýně 3 kg, Kyselina citronová 1 lžíce, Voda 2,5 l,, Citron 2 ks, Cukr 1,2 kg, Voda na rozředění 10 l

Postup přípravy receptu: Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez peciček a uvaříme vše doměkka. Necháme zchladnout a rozmixujeme. Naředíme hned a zkonzumujeme co nejdříve.

Recepty z Dýňových slavností 2014 (PDF, 133.77 kB)