OTEVÍRACÍ DOBA

Zahradnictví u Kopřivů
Šebrov 105

tel: +420 725 914 686
podrobný kontakt

otevřeno každý den
od 8:00 do 18:00

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

Přidejte si nás na Facebook

Vyhledávání

ŘEZANÉ KVĚTINY

ODBĚR NOVINEK

Pokud máte zájem získávat nejnovější informace z našeho zahradnictví přímo do Vašeho emailu, přihlaste se
k odběru novinek
.

KVĚTINY DO FIREM

KVĚTINY DO FIREM A KANCELÁŘÍ SEZÓNNÍ DEKORACE DO INTERIÉRŮ

ESHOP

Máte to daleko do zahradního centra ? Nakupujte u nás online v pohodlí Vašeho domova.

Recepty z Dýňových slavností 2015

Dýňové dobroty, které jste u nás mohli letos ochutnat, připravil tým Restaurace Wellness Kuřim pod vedením paní Kopečné. Ta byla tak laskavá a všechny recepty nám pěkně sepsala a vy si tak můžete zkusit udělat dýňové hody u vás doma. Jsme rádi, že vám u nás chutnalo a přejeme, ať se daří i domácí vaření z dýní.

Typy dýní použité do jednotlivých receptů: Hokkaidó, Máslová dýně, Muškátová dýně, Dýně Goliáš (oranžová dýně na dlabání), Špagetová a Jack Be Little.

Křížaly z dýní

Suroviny: 1 kg dýně, 2 ks hřebíček, 2 l voda, 1 ks skořice, 600 g cukr, 1/2 ks citron, 200 ml ocet, 500 ml voda, 3 kuličky nové koření, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Přes noc necháme odležet v nálevu ze 2l vody a octa. Druhý den vodu slijeme, můžeme ještě propláchnout. K dýni přidáme cukr, vanilkový cukr, šťávu z citronu, všechno koření a zalijeme 500 ml vody. Vaříme, než dýně zesklovatí. Vodu slijeme a necháme vychladnout. Sušíme podle toho, jak má kdo rád.

Variace grilovaných dýní na olivovém oleji s česnekem a tymiánem

Suroviny: 250 g očištěné na plátky nakrájené jednotlivé odrůdy dýní (hokkaidó, muškátová, špagetová, máslová), sůl, pepř, čerstvé byliny (tymián, rozmarýn, petrželka), olivový olej, 2 velké prolisované stroužky česneku

Postup přípravy receptu: Dýně, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky, vložíme na rozehřátou pánev s kapkou olivového oleje. Okořeníme, osolíme a přidáme bylinky naložené v olivovém oleji. Grilujeme do poloměkka.

Listová taška plněná pečenou dýní s chilli a citronem

Suroviny: 300 g dužiny z dýně (může být jakákoliv oblíbená odrůda), 1/2 lžičky najemno nasekaného chilli, 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, šťávu z jednoho citronu, listové těsto, 40 g másla, na plátky, sůl a pepř

Postup přípravy receptu: Dýni nakrájejte na větší kusy a dejte ji péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů do doby, než změkne. Bude to trvat tak půl hodiny, možná trošku déle. Ještě teplou dýni přesuňte do hlubokého talířku a tam ji rozmačkejte vidličkou. Na pánev (tu na smažení) si dejte máslo a nechte ho rozpustit. Na másle si pěkně do zlatohněda osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Ještě teplou osmaženou cibuli vlijte i s máslem k rozmačkané dýni a spojte vidličkou. Dochuťte chilli a citronem a případně solí a pepřem. Připravenou směs necháme vychladnout a plníme do listového těsta

Dýňová polévka

Suroviny: 1 menší dýně, 1 cibule, 1l vody a 2 bujony (nebo 1l dobrého vývaru), 2–3 lžičky hl. mouky a 1/2 skleničky vody (jíška), 1/2 12% šlehačky, sůl, pepř, tymián

Postup přípravy receptu: Oloupené a vydlabeme dýně, které poté nakrájíme na kostičky. Nakrájené dýně dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem a necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Do vody dáme dle chuti muškátový květ a sůl. Až dýně změkne, dáme do vody bujony a rozmixujeme do hladka, necháme chvilinku probublávat. Potom přidáme jíšku, smetanu a zbylé koření dle chuti, necháme projít varem a je to.

Dýňová buchta

Suroviny: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 50 g kokosu, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, 400 g cukety nebo dýně nastrouhané na velké nudličky, 3 ČL skořice.

Postup přípravy receptu: Vše smícháme, nalijeme na plech a pečeme. Po vychladnutí polijeme citronovou polevou.

Dýňové zelí

Suroviny: 1/2 dýně Hokkaidó, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, kmín, máslo, sůl, cukr, ocet – podle chuti

Postup přípravy receptu: Dýni oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme a přidáme dýni. Osolíme, okmínujeme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Dochutíme podle chuti cukrem a octem.

Dýňový juice

Suroviny: dýně 3 kg, kyselina citronová 1 lžíce, voda 2,5 l, citron 2 ks, cukr 1,2 kg, voda na rozředění 10 l

Postup přípravy receptu: Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez peciček a uvaříme vše doměkka. Necháme zchladnout a rozmixujeme. Naředíme hned a zkonzumujeme co nejdříve.

Domácí dýňová marmeláda

Suroviny: 3 kg dýně dle oblíbeného druhu, 2 kg cukru krystal, skořice, rumová, vanilková, ananasová trest dle chuti, špetka skořice, 3 až 4 citrony, kyselina citronová, 1 ks pektogel

Postup přípravy receptu: Dýni očistíme, nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce a zasypeme cukrem, necháme 12 hodin odležet. Po 12 hodinách vaříme cca 0,5 hod. do sklovata, rozmixujeme, přidáme pektogel, vaříme 5 minut. Poté plníme do sklenic.

Kynuté buchty nebo koláč plněný dýní a rozinkami

Suroviny: mouka hladká 750 g, citronová kůra, máslo 125 g, droždí, vejce 2 ks, špetka soli, mléko 350 ml, rozinky, dýně, vanilkový, puding 1 vanilkový cukr, cukr 100 g

Postup přípravy receptu: V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme trochu cukru (připravíme kvásek). Do mísy prosejeme mouku, přidáme, cukr, vejce, sůl, strouhanou citronovou kuru, vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně propracujeme a necháme vykynout. Náplň: 300 g udušené dýně, rozinek dle chuti, cukru moučka, vanilkový puding z 0,5l mléka, vše smícháme a plníme buchty

Dýňáky

Suroviny: jedna menší dýně (můžete zpracovat téměř každou dýni, která vám vyrostla na zahradě), hladká mouka, 3 vejce, majoránka, sůl, pepř, česnek, olej

Postup přípravy receptu: Dýni oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhátku, vložíme do větší mísy a přidáme vejce a hladkou mouku a pak majoránku, sůl, pepř, česnek vše podle chuti. Vytvoříme husté těsto, poté necháme rozpálit pánvici a smažíme placky na kapce stolního oleje (postupujeme jako při výrobě klasických bramboráku).

Plněná dýně Jack Be Little

Suroviny: dýně Jack Be Little (pokud Vám nevyrostla na zahradě, můžete zakoupit v našem zahradnictví), kuskus, červená cibule, zelenina (může být čerstvá, ale i zamražená), sůl, pepř, listová petrželka, tymián, rozmarýn, olej

Postup přípravy receptu: Dýni Jack Be Little vydlabeme, osolíme, opepříme a vytřeme čerstvými bylinkami a česnekem. Kuskus zalijeme horkou vodou, necháme nabobtnat. Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou červenou cibuli, zeleninu a lehce zamícháme nabobtnalý kuskus, okořeníme, naplníme do dýně. Vložíme do trouby. Pečeme na 200°C cca 20 minut.

Domácí bageta s dýňovými semínky

Suroviny: 1 Kg hladké mouky, sůl, mletý kmín, droždí 1 kostka, dýňová semínka, olej stolní, voda

Postup přípravy receptu: Droždí vložíme do 200 ml vlažné vody, přidáme lžíci cukru. Necháme vzejít kvásek. Do velké mísy nasypeme hladkou mouku, osolíme, přidáme drcený kmín, dýňová semínka, přidáme kvásek. Veškeré ingredience důkladně zapracujeme. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme jednotlivé bagety, které těsně před pečením stočíme do vrtule. Bagety vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C cca 20 min.