OTEVÍRACÍ DOBA

Zahradnictví u Kopřivů
Šebrov 105

tel: +420 725 914 686
podrobný kontakt

otevřeno každý den
od 8:00 do 18:00

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

Přidejte si nás na Facebook

Vyhledávání

ŘEZANÉ KVĚTINY

ODBĚR NOVINEK

Pokud máte zájem získávat nejnovější informace z našeho zahradnictví přímo do Vašeho emailu, přihlaste se
k odběru novinek
.

KVĚTINY DO FIREM

KVĚTINY DO FIREM A KANCELÁŘÍ SEZÓNNÍ DEKORACE DO INTERIÉRŮ

ESHOP

Máte to daleko do zahradního centra ? Nakupujte u nás online v pohodlí Vašeho domova.

Jak na vyřezané dýně

Vzhledem k tomu, že řezání a dlabání dýní se stalo skvělou podzimní zábavou nejen pro děti, zeptali jsme se naší přední carvingářky Aleny Kulhánkové, jak nejlépe pečovat o vydlabané a vyřezané dýně, aby nám dlouho vydržely.

1. Jak nejlépe uchovat vydlabanou dýni, aby co nejdéle vydržela?

Nejdůležitější pro uchování vydlabaných dýní je úplné odstranění všech semínek a měkkých částí. Dále je také možné všechny nařezané části potřít olejem, který zabraňuje vysoušení. Já bych ovšem doporučovala spíše nechat dýni vyschnout. Tímto způsobem již v dávných dobách naši předkové vytvářeli různé misky. Není dobré nechat vydlabané dýně na dešti, pokud se nám do nich dostane voda, začnou se rychleji kazit.

2. Jak se uchovávají dýně zdobené carvingem?

Pokud se jedná o dýně vyřezané na povrchu různými květy nebo jinými motivy pro zachování živého vzhledu doporučuji rosit vodou běžným rozprašovačem (cca každých 30 minut). Obecně při uchovávání dýní záleží na její pevnosti a vyzrálosti, čím méně vyzrálá, tím dříve se začne kazit. Nejdelší trvanlivost má asi dýně, u které pracujeme pouze na povrchu. U tvrdých dýní se dá zajistit trvanlivost mezi 1 až 3 týdny.

3. Které druhy zeleniny a ovoce se nejčastěji pro carving používají?

Vyřezávat se dá skoro do všeho. Nejčastějšími a také nejtypičtějšími surovinami pro carving jsou všechny druhy melounů (vodní, různé druhy cukrových), dýně a cukety, ze kterých se tvoří větší jednotná díla nebo také kompozice. Dále se využívají pevnější druhy zeleniny jako mrkev, kedlubna, červená řepa a ředkve, které používáme k doplnění kompozic, nebo v případě vyřezávaných kytic tvoří podstatnou část této kompozice. Z ovoce se nejčastěji vyřezává do jablek, hrušek a manga, dále také do citrusů.

4. Dají se kromě klasické dýně (tykev obrovská) vyřezávat a vydlabávat i jiné druhy dýní?

Ano, dají. Hlavním kritériem je vždy tvrdost a tvar dané dýně. Pokud je dýně příliš tvrdá, těžko se do ní bude vyřezávat. Velmi pěkně vypadá vyřezaná muškátová dýně, která mívá šedou slupku s výraznou oranžovou dužinou, nebo dýně máslová. Příliš vhodné nejsou dýně okrasné, ale netvrdím, že by se také nedaly vyřezávat.