OTEVÍRACÍ DOBA

Zahradnictví u Kopřivů
Šebrov 105

tel: +420 725 914 686
podrobný kontakt

otevřeno každý den
od 8:00 do 18:00

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

Přidejte si nás na Facebook

Vyhledávání

ŘEZANÉ KVĚTINY

ODBĚR NOVINEK

Pokud máte zájem získávat nejnovější informace z našeho zahradnictví přímo do Vašeho emailu, přihlaste se
k odběru novinek
.

KVĚTINY DO FIREM

KVĚTINY DO FIREM A KANCELÁŘÍ SEZÓNNÍ DEKORACE DO INTERIÉRŮ

ESHOP

Máte to daleko do zahradního centra ? Nakupujte u nás online v pohodlí Vašeho domova.

Dýně

V naší nabídce nyní najdete obrovské množství dýní, které pocházejí výhradně z naší vlastní produkce. Máme pro vás chutné a zdravé dýně pro kuchyňské použití i pro nádherné podzimní dekorace.

Víte, že…?

A víte, že dýně patří mezi nejstarší kulturní plodiny pěstované lidmi? Pochází ze Střední Ameriky a dochovaná semena se datují dokonce 5 000 let př. n. l. Dýně je vlastně lidový název, který se používá nejčastěji pro tykev obecnou. U nás si spoustu lidí spojuje dýně s „americkým“ svátkem Halloween, ale původní tradice tohoto svátku pochází už od starých Keltů.

Každý rok pro vás pěstujeme tuny dýní zejména na našich polích v Lednici na Moravě. Sklizeň bývá náročná, ale i hodně zábavná. Některé kousky jsou opravdu gigantické a tak se občas řádně zapotíme. Dýně mají rády po sklizni spíše teplo a tak jimi před Dýňovými slavnostmi zaplníme celý vytápěný fóliovník.

A protože dýní pěstujeme a nabízíme docela dost druhů, připravili jsme pro vás alespoň malý přehled těch nejoblíbenějších:

Dýně v kuchyni

Dýně je velmi zdravá a lehká zelenina. Je ideální pro zdravou stravu i štíhlou linii, má hodně vody, málo kaloriií a spoustu vitamínů a stopových prvků, jako jsou například provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Na Dýňových slavnostech v našem zahradnickém centrum můžete každý rok ochutnat řadu dýňových specialit. Téměř vždy je to výtečná dýňová polévka, dýňové moučníky, ale třeba i džem nebo kandovanou dýni. V letošním roce pro nás dýňové speciality chystá firma Helan z Kuřimi, která nám připravuje uvítací ochutnávky pro návštěvníky při různých akcích v našem zahradnictví a jejich šéfkuchař pan Petr Kolařík byl tak laskav a podělil se s námi o pár vynikajících receptů.

Dýňová polévka s kari

500g dýně (nejlépe Hokkaido), 2 lžíce másla, 1 cibule, ½ kávové lžičky kari, 1l zeleninového vývaru, 150g smetany na vaření, Sů, Petrželová nať na ozdobení

Postup: Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme dýni nakrájenou na kostky a krátce orestujeme. Přidáme kari, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Uvařenou dýni rozmixujeme, přilijeme smetanu a dosolíme. Při podávání zdobíme čerstvou nasekanou petrželkou.

Dýňová polévka se zakysanou smetanou a pažitkou

500g dýně (nejlépe muškátové), 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 0,4 l zeleninového vývaru, 0,6 l mléka, 150g zakysané smetany, Sůl, Pažitka

Postup: Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme dýni nakrájenou na kostky a krátce orestujeme, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vývarem a vaříme. Až je dýně měkká, vyjmeme nové koření a bobkový list, rozmixujeme, přilijeme mléko a přivedeme k varu, nakonec přidáme zakysanou smetanu, osolíme a přidáme nakrájenou pažitku.

Dýňové řezy

220g dýně (nejlépe muškátové), 150g oleje, 2 vejce, 200g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky mleté skořice, ½ kávové lžičky soli, 30g kypřícího prášku, 120g rozinek, 70g sekaných lískových oříšků, ½ dl mléka, moučkový cukr na posypání

Postup: Dýni nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s olejem, cukrem a žloutky. Mouku prosejeme s kypřícím práškem, solí a skořicí a smícháme s dýní. Vmícháme rozinky a ořechy, nakonec přidáme mléko. Do hotové hmoty opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků, směs přelijeme na plech vymaštěný máslem a vysypaný hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170° 30 – 40 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda jsou řezy upečené (po vpichu se těsto nesmí lepit na špejli), vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Nakrájíme na libovolně velké kousky a pocukrujeme.